EN
„Teksty Drugie. Teoria literatury, krytyka, interpretacja” (ISSN 0867-0633) to dwumiesięcznik literaturoznawczy wydawany od 1990 przez Instytut Badań Literackich PAN we współpracy ze Stowarzyszeniem Pro Cultura Litteraria.
EN

Artykuły: Karolina Szymaniak

Freud w jidysz w Polsce do 1939 roku

Indeks autorów: Karolina Szymaniak
Numer: 2022 / 5

Artykuł jest próbą analizy roli psychoanalizy w kulturze jidysz w Polsce w czasie dwudziestolecia międzywojennego. Autorka wskazuje, że ta metoda krytyczna nie tylko rozwijała się w sferze badań, lecz także przeniknęła do języka codziennego. Śledząc te procesy, Szymaniak stara się naszkicować mapę ”psychoanalitycznej” kultury jidysz, ze szczególnym uwzględnieniem roli Maxa Weinreicha. Artykuł kończy się wskazaniem możliwych dalszych badań w tym obszarze.

Słowa kluczowe: psychoanaliza, Freud, dwudziestolecie międzywojenne, jidysz

Od modernizacji do postwernakularyzmu. Najnowsze badania nad nowoczesną kulturą jidysz.

Indeks autorów: Karolina Szymaniak
Numer: 2009 / 3

W książce The Rise of Modern Yiddish Culture historyk David E. Fishman, w serii krótkich analiz i zbliżeń, omawia szereg zagadnień fundamentalnych dla zrozumienia nowoczesnej kultury jidysz, takich jak m.in. wybór języka kultury narodowej, definicja i redefinicja tożsamości żydowskiej, sekularyzacja historii i tradycji. Fishman pokazuje, jak procesy modernizacyjne tworzą przestrzeń dla różnych projektów żydowskiej nowoczesności, jak wspólnota religijno-kulturowa przeobraża się w we wspólnotę narodową i jak język jidysz z pozbawionego prestiżu żargonu staje się językiem nowoczesnej kultury. Autorka w swojej interpretacji pracy Fishmana zastanawia się nie tylko nad tym, co nowego ta książka wnosi do badań nad kulturą jidysz, ale też czym kultura jidysz jest dla współczesnych jej badaczy, na ile przedmiot ich badań staje się dla nich także przedmiotem osobistego doświadczenia.

Korzystając ze strony wyrażacie Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. W każdej chwili możecie Państwo zmienić ustawienia cookies a także dowiedzieć się na ich temat więcej. Kliknij tutaj Nie pokazuj więcej tej informacji