EN
„Teksty Drugie. Teoria literatury, krytyka, interpretacja” (ISSN 0867-0633) to dwumiesięcznik literaturoznawczy wydawany od 1990 przez Instytut Badań Literackich PAN we współpracy ze Stowarzyszeniem Pro Cultura Litteraria.
EN

Artykuły: Anna Gumkowska

Mem – nowa forma gatunkowo-komunikacyjna w sieci

Indeks autorów: Anna Gumkowska
Numer: 2015 / 3

Rozwój komunikacji zapośredniczonej komputerowo (computer-mediated communication) sprawia, że w internecie wytwarzają się nowe formy komunikacji. Celem tekstu jest analiza jednej z nowych form gatunkowo-komunikacyjnych w sieci – memu. Choć genologia sięga starożytności, w przypadku rewolucji informatycznej ostatnich dziesięcioleci muszą w niej zajść liczne zmiany. Nie ma już trwałych wyznaczników gatunkowych, są natomiast cząstki strukturalne form, które tworzą krótkotrwałe połączenia, po czym migrują dalej. Analiza opiera się głównie na istniejących w obrębie tekstu i poprzez tekst relacjach istniejących w ramach sieciowego gatunku, na drugim planie są czynniki technologiczne. Mem jako sytuacyjna forma komunikacji jest: logowizualna, oparta na ironii, bazująca na komizmie sytuacyjnym. Gatunek mem, podobnie jak poezja, daje efekt nadwyżki znaczenia.

Przekładanie Arystotelesa – genologia i translatologia

Indeks autorów: Anna Gumkowska
Numer: 2009 / 6

Autorka analizuje przygotowany przez Henryka Podbielskiego polski przekład Poetyki Arystotelesa w celu uchwycenia, jakie rozstrzygnięcia dla terminów ei)=doj i ge/noj wprowadził tłumacz, co z kolei wpływa na rozumienie problematyki genologicznej. Czy da się czytać tekst starożytny w taki sposób, by na jego podstawie zrekonstruować oryginalne znaczenia słów lub odkryć analogiczne współczesne im pojęcia. Tłumaczenie przez przyjęte rozstrzygnięcia usuwające niejasności oryginału oraz system przypisów i komentarzy przybliża rozumienie rodzaju literackiego i gatunku do ujęć strukturalistycznych.

Korzystając ze strony wyrażacie Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. W każdej chwili możecie Państwo zmienić ustawienia cookies a także dowiedzieć się na ich temat więcej. Kliknij tutaj Nie pokazuj więcej tej informacji