EN
„Teksty Drugie. Teoria literatury, krytyka, interpretacja” (ISSN 0867-0633) to dwumiesięcznik literaturoznawczy wydawany od 1990 przez Instytut Badań Literackich PAN we współpracy ze Stowarzyszeniem Pro Cultura Litteraria.
EN

2012 nr 1/2: Czytanie albo interpretacja?



Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury.

Kordys o spojrzeniu meduzy, Bal też trochę o meduzie ale przede wszystkim o metodzie czytania sztuki, Mitchell o piśmienności wizualnej, Kalaga o interpretacji i pamięci, Januszkiewicz o wczytywaniu (się) w tekst, Szahaj o hermeneutyce. Przeczytaj wstęp Nasiłowskiej: "Kim jest twórca?"
20 Lipiec 2012

2011 nr 6: Humanistyka i nowoczesność



Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury.

Markowski o niedokończonym projekcie humanistyki, Czapliński o Pankowskim i kanonie, Popiel o artyście awangardowym, Szahaj o literaturoznawstwie postawangardowym, oraz dwugłos Thompson i Skórczewskiego o badaniach postkolonialnych w Polsce... Przeczytaj wstęp Boleckiego "O humanistyce inaczej"
14 Czerwiec 2012

W „Bluszczu” o „Tekstach”



Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury.

Miesięcznik "Bluszcz", piórem Macieja Krawczyka, recenzuje dwumiesięcznik "Teksty Drugie".
29 Maj 2012

Witamy na stronie internetowej Tekstów Drugich!



Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury.

Parę słów o tym, co można znaleźć na naszej witrynie i co się na niej znajdzie w przyszłości.
12 Marzec 2012

Miłosz - przestrzeń - Brzozowski



Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury.

O Miłoszu w kulturze i przestrzeni publicznej: Ryszard Nycz, Marek Zaleski, Arent van Nieukerken, Bożena Shallcross, Stefan Chwin, Ewa Kołodziejczyk...
14 Luty 2012
Korzystając ze strony wyrażacie Państwo zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. W każdej chwili możecie Państwo zmienić ustawienia cookies a także dowiedzieć się na ich temat więcej. Kliknij tutaj Nie pokazuj więcej tej informacji